§§§Spør   advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Ferie og fritid

Min sekretær sier at hun har rett til fem uker ferie i løpet av året. Er dette riktig?

Svar: Hvor mye feriefritid din sekretær har krav på avhenger av hva dere har avtalt.

Ferieloven gir rett til 25 virkedager ferie. Virkedager omfatter også lørdager. Dersom dere ikke arbeider på lørdager betyr dette at sekretæren som et minimum har krav på fire uker og én dag ferie. Er hun over 60 år eller fyller 60 år i løpet av året gir loven henne i tillegg rett til seks virkedager ekstraferie (én vanlig arbeidsuke).

Dersom du i arbeidsavtalen med sekretæren har henvist til den veiledende mønsteravtalen for tannhelsesekretærer som er fremforhandlet av NTF, vil sekretæren i tillegg ha krav på fem virkedager ferie. Hvis du er tilsluttet Mønsteravtalen skal sekretærene altså ha fem uker ferie i løpet av året. «60-års uken» som er nevnt foran kommer i tillegg.

For å få rett til full ferie etter ferieloven, må sekretæren ha tiltrådt stillingen senest 30. september. Dersom hun har tiltrådt etter dette har hun derimot bare krav på én uke ferie (6 virkedager) i ansettelsesåret. Dette følger direkte av ferieloven. Forutsetningen for å kunne ta ut denne ferieuken er imidlertid at arbeidstaker ikke allerede har avviklet full ferie hos sin tidligere arbeidsgiver.